Het laatste project van het 2e schooljaar op de HKU heette 'Here I Am'. We mochten zelf een idee verzinnen voor een project om uit te werken. Het leek ons interessant om speelgoed te maken voor autistische kinderen. Na research verricht te hebben, kozen we voor de kinderen met het syndroom van Asperger als specifieke doelgroep. Wij willen hen op jonge leeftijd (4-6 jaar) aansporen om samen te spelen met klasgenootjes.
We hebben hiervoor de CoBo's gemaakt (co-operatieve blokken). Deze blokken zijn 20x20x20 cm en bevatten licht en geluid. De blokken zijn zo groot gemaakt om samenwerking te stimuleren. Door de ingebouwde techniek weten de blokken waar ze staan ten opzichte van elkaar. Veel autistische kinderen hebben een fascinatie voor het ordenen van dingen en het zien van patronen. Wij spelen hierop in door de blokken te laten veranderen van kleur als ze een connectie met elkaar maken.
Video van het uiteindelijke prototype
Na research verricht te hebben kwamen we tot de conclusie dat je autistische kinderen niet meteen samen kunt laten spelen. We hebben daarom een boekje ontwikkeld waarin verschillende speelmethodes staan. Per spel dat je met de blokken kan spelen zijn er twee fases: 1 alleen spelen, 2 samen spelen. De eerste fase is voor het kind om kennis te maken met het spel en het materiaal. Bij het spel zit altijd een bouwtekening (bijgesloten in een boekje) zodat er een duidelijk begin en eind aan het spel zit. Als het kind gewend is kan hij beginnen aan fase 2: samenspelen met een ander kind. Ook hierbij kunnen de bouwtekeningen gebruikt worden als ondersteuning.
Naast de bouwtekeningen zou er een mat bij komen waarop de kinderen met de blokken spelen. Deze mat zorgt ervoor dat ze een duidelijk afgeschermd gebied hebben waarin ze kunnen spelen. Deze mat zou er ook voor moeten zorgen dat de blokken opgeladen worden.
We hebben 3 spellen bedacht waarvan we er eentje uitgewerkt hebben. Deze zijn te lezen in het boekje. Ook hebben we een simpele stop-motion video gemaakt om het concept voor het spel dat we uit hebben gewerkt duidelijk te maken.
Nog een paar leuke facts:
Met z'n allen hebben we 216 RGB LED'jes gesoldeerd, op 36 plaatjes, met 180 meter aan draad. 36 hal-sensoren, 144 super magneten, twee tubes plastic lijm, 5 tubes secondenlijm, een tube kit, 6 arduino's, een kleine 20 meter tin en 26 meter aan frame verwerkt tot de uiteindelijke 6 blokken.
Oplevering: juni 2011